Välkommen till Peter's Toy Steam

Välkommen till min samling av ångmaskiner. Jag har hunnit samla ett antal år nu, allt sen jag återfann min barndoms Mamod SE2a. Samlingen började med främst äldre tysktillverkade maskiner från den gyllene eran i leksaksstaden Nürnberg med tillverkare som Bing, Carette, Doll, Falk, Krauss Mohr, Märklin, Plank och Schoenner. Snart växte samlingsområdet till att även inkludera andra intressanta maskiner från Storbritannien, USA och såklart Sverige. Den äldsta maskinen i samlingen är från USA, en Frisbie tillverkad av J.&E. Stevens runt 1871.

Ångmaskiner som leksaker är fascinerande på många sätt; samlandet och att hitta ovanliga och annorlunda maskiner, forskningen runt de olika maskinerna och deras tillverkare och så klart det viktigaste, att få maskinerna i körbart skick. De flesta maskinerna i samlingen har körts åtminstone en gång på ånga, vilket är en härlig känsla då flertalet har över 100 år på nacken.

För att titta på samlingen, använd menyn ovanför. De flesta bilder är klickbara, och leder ofta till ytterligare information om de enskilda maskinerna. Många sidor innehåller också videor för att se maskinerna i drift.

Hör gärna av er via mail till om ni har frågor, ytterligare information eller kanske en ovanlig maskin till salu. Jag är speciellt intresserad av att hitta mer information om de svenska tillverkarna och försöker uppdatera historien om svenska ångleksaker.

Med förhoppningar om att ni uppskattar samlingen,

Peter Olausson

Copyright © Peter's Toy Steam