En historia om ångleksaker i Sverige
Här kommer jag fylla på med diverse information om återförsäljare, tillverkare och annat smått och gott rörande ångleksakernas historia i Sverige. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek. Klicka på länken [Källor] under respektive avsnitt för att se källhänvisningar.
Om ni har ytterligare information, synpunkter eller hittar felaktigheter får ni gärna höra av er till mig på info@peters-toysteam.se
Senast uppdaterad 2016-08-13
Peter Olausson © 2013-2016
Innehåll
- De första återförsäljarna, 1880-1900
- F. Gustavson, Göteborg
- Numa Peterson, Stockholm
- Joseph Leja, Stockholm
- C.F. Arwidssons, Göteborg
- Albert Brunskog, Eskilstuna
- Otto Grahns Pappershandel, Lund
- Svenska tillverkare vid seklets början, 1900-1920
- Hobby- och specialist-butikerna
- Forsners Fotografiska Magasin, Stockholm
- Mekanex, Stockholm
- Hasselblad-Scholanders, Stockholm
- Eskader, Stockholm
- Wentzels, Stockholm
- De stora varuhusen och postorderfirmorna
- Åhlen & Holm
- Nordiska Kompaniet
- PUB
- Clas Ohlson, Insjön
- Efterkrigstidens svenska tillverkare, 1945-1960
- Bröderna Fernström, Stockholm
- ADE, Insjön
- EHÅ-Fabriken, Tranås
- Lemeco, Hägersten, Örbyhus
- Machinator, Lidingö
- PAF - Made in Sweden
- Okänd tillverkare #1
- Okänd tillverkare #2
- Okänd tillverkare #3
- Den sista svenska leksaksångmaskinen?
- Inte helt ofarligt
De första återförsäljarna, 1880-1900
Historien börjar någon gång runt 1880 då de första kommersiellt tillverkade ångmaskinerna börjar produceras i Tyskland, och då främst i leksaksstaden Nürnberg. Ångmaskinerna hittar via importörer vägen också till Sverige.
F. Gustavson, Göteborg
En av de tidigaste importörerna av ångmaskiner verkar ha varit F. Gustavson i Göteborg. Redan 1888 finns ett sortiment med ångmaskiner i prisspannet från 5kr upp till 100kr, vilket var en avsevärd summa vid den tiden. Det verkar dock som att försäljningssuccen uteblivit då man redan två år senare rear ut delar av sortimentet, inklusive ångmaskiner. Dessvärre finns inga bilder på ångmaskinerna utan de benämns enbart med text.
[Källor]
Numa Peterson, Stockholm
I Stockholm fanns Numa Peterson som redan 1878 hade ångmaskiner i sitt sortiment. Katalogen från 1889 visar ett stort sortiment av ångmaskiner från bland annat Ernst Plank i Nürnberg
Numa Peterson började som apotekare i Vadstena innan han 1874 lämnade yrket för att ägna sig åt affärsverksamhet. Han var tekniskt intresserad och hade en stor butik på Hamngatan i Stockholm där han sålde fotografiartiklar men också leksaker och fonografer. Utöver detta hade han dessutom en stor försäljning av kemiska och fysikaliska apparater och sjukvårdsmateriel. Man hade även egen tillverkning av kameror och andra tekniska produkter, bla taxametrar för de första droskbilarna. Företaget blev hovleverantör runt 1890 och spreds på flera adresser i Stockholm. Vid Numas död 1902 togs det över av hans son Mortimer och försattes senare i konkurs år 1911.
Bilder ur Numa Petersons katalog 1889
Bilder ur Numa Petersons katalog 1909. Man har nu flyttat från Hamngatan till hörnet av Drottninggatan/Mästersamuelsgatan. Katalogen är intressant då den innehåller bilder av de olika kontoren och avdelningarna. I sortimentet finns bl.a en ångmaskin från tyska Schoenner.
[Källor]
Dagens Nyheter 1878-12-09
Dagens Nyheter 1880-12-09
Numa Peterson Priskurant 1889 - Kungliga Biblioteket
Numa Peterson Priskurant 1901 - Kungliga Biblioteket
Numa Peterson Katalog No 999 - Kungliga Biblioteket
Joseph Leja, Stockholm
Joseph Leja, som senare blev Nordiska Kompaniet hade ångmaskiner från Ernst Plank i sina kataloger från slutet av förra seklet.
Bilder ur Joseph Leja katalog 1896-97.
[Källor]
C.F. Arwidssons, Göteborg
En annan tidig importör av ångmaskiner var C.F. Arwidssons, också från Göteborg. En helsida i Göteborgsposten visar ett urval ångmaskiner redan 1886. Priskuranten från 1892 visar ett antal ångmaskiner som troligen var tillverkade av Schoenner i Nurnberg, Tyskland. Samma sortiment finns också kvar ett par år senare i priskuranten för 1894-95.
Göteborgsposten december 1886.
Bilder ur C.F. Arwidssons katalog 1892.
[Källor]
Göteborgsposten 1886-12-04 - Kungliga Biblioteket
C.F. Arwidssons Priskurant 1892, 1894-95 - Kungliga Biblioteket
Albert Brunskog, Eskilstuna
Under den senare delen av 1890-talet återfinns Albert Brunskog i Eskilstuna med ett sortiment av ångmaskiner från bl.a Carl Särenholm från Eskilstuna. Grosshandlaren Albert Brunskog försätts i konkurs 1904.
[Källor]
Otto Grahns Pappershandel, Lund
Otto Grahns Pappershandel etablerades redan 1886. I jul-katalogen från 1898 finns ett antal ångmaskiner med i sortimentet. Dessa verkar vara av tyskt ursprung och då troligen tillverkade av Schoenner i Nürnberg.
[Källor]
Svenska tillverkare vid seklets början, 1900-1920
Lars Nilsson, Lasstorp
En av de första, och absolut en av de största vad gäller tekniskt kunnande, var Lars Nilsson som under sin verksamma period mellan 1899 och 1916 tillverkade en stor variation av olika modeller. Allt från en enkel vertikal oscillerande modell, ånglok mm till avancerade ångfartyg med en längd en bit över metern. Han hade sin affär på Norrmalm i Stockholm där han sålde sina leksaker under julmånaden.
Klicka här för att få se mer av hans produktion och historia.

Den första annonsen i Dagens Nyheter, december 1899. Han återkommer till Döbelnsgatan ända till 1906, därefter flyttar han runt på olika adresser på Norrmalm.
[Källor]
Svenska Dagbladet mikrofilm - Kungliga Biblioteket
Dagens Nyheter mikrofilm - Kungliga Biblioteket
Peter Pluntky
Ångmaskiner - Egen samling
Ångmaskiner - Nordiska Museet
Ångmaskiner - Tekniska Museet
Carl Särenholm, Eskilstuna
Carl Särenholm tillverkade i forsta hand ritbestick och instrument, men i sortimentet fanns även mindre ångmaskiner av hög kvalitet. Ångmaskinerna såldes bl.a av Albert Brunskog, också han från Eskilstuna.
Klicka här för att få se mer av hans produktion och historia.
[Källor]
Adresskalendern för Eskilstuna 1902-1913 - Eskilstuna Stadsbiblioteket
Ångmaskiner - Egen samling
Hobby- och specialist-butikerna
Forsners Fotografiska Magasin, Stockholm
Trots namnet så hade Forsners Fotografiska Magasin på Klarabergsgatan 44 i Stockholm även ett riktigt stort sortiment av tekniska artiklar och mekaniska leksaker. Bolaget öppnade i Stockholm 1902 och var verksamt fram till 1933/34 då leksaksavdelningen bröts ut i ett eget företag, Mekanex (se nedan). Katalogen från 1911 på 130 sidor innehåller ett drygt 50-tal olika ångmaskinsvarianter importerade från de tyska tillverkarna, Bing, Josef Falk och Carette. Inför jularna hade man stora annonser införda i bl.a Svenska Dagbladet.
Forsners 1911 - med ett stort urval av ångmaskiner och varmluftsmaskiner från tyska tillverkare.
[Källor]
Svenska Dagbladet mikrofilm - Kungliga Biblioteket
Forsners priskurant III Optiska, Elektriska och Mekaniska Leksaker och Experimentapparater, 1911 - Egen samling
Forsners prisändringar och tillägg till priskurant III, 1926 - Egen samling
Forsners priskurant III Leksaker Sport, 1933 - Egen samling
Mekanex, Stockholm
När Forsner stängde sin butik 1933/34 skapades ett nytt företag av leksaksavdelningen. Det nya företaget, Mekanex, kom att bli en av Stockholms största leksaks och hobbyaffärer och fanns på Drottninggatan 9 fram till 1965 då de stängde ner för gott.
Annonser från Dagens Nyheter, julen 1935.
[Sources]
Dagens Nyheter 1935-12-12
Dagens Nyheter 1935-12-19
Dagens Nyheter 1940-12-07
Dagens Nyheter 1941-06-01
Dagens Nyheter 1965-04-05
Hasselblad-Scholanders, Stockholm
Även andra fotografiska magasin hade leksaker på sin reportoar. I en annons i Svenska Dagbladet från tiden runt 1910 lockar här Hasselblad-Scholanders till sin julutställning på Hamngatan 20 i Stockholm.
[Källor]
Svenska Dagbladet mikrofilm - Kungliga Biblioteket
Eskader, Stockholm
En klassisk butik vad gäller ångmaskiner är Eskader på Östermalm i Stockholm som startade redan 1931. Den första ångmaskinen sålde man 1933. Förutom att vara återförsäljare har man även tagit fram ett par egna modeller, bland annat en ADE-maskin anpassad för att användas i båtmodeller. Ännu idag finns ett stort sortiment av ångmaskiner från främst Stuart men även Wilesco och Mamod.
[Källor]
Wentzels, Stockholm
Wentzels startade sin verksamhet 1934 och är framförallt förknippade med modellflyg och senare också övrigt modellbygge, tågbanor, skeppsmodeller, tennsoldater mm. Ångmaskiner verkar ha förekommit rätt sparsamt, men år 1950 fanns ändå ett par maskiner med i sortimentet.
[Källor]
Wentzels produktkatalog 1950 - Egen samling
De stora varuhusen och postorderfirmorna
Åhlen & Holm
I katalogen från 1909 finns fyra enklare ångmaskiner, troligen av tyskt ursprung. I katalogen finns dessutom dynamobiler och även en automobil från tyska Hess. Dessa drivs med ett svänghjul som vevas igång. Även i senare kataloger finns ångmaskiner från tyska tillverkare.
[Källor]
Åhlen & Holm Jubileumskatalog 1909 (Nytryck) - Egen samling
Åhlen & Holm 1915-1916 - Egen samling
Åhlen & Holm 1922-1923 - Egen samling
Nordiska Kompaniet
[Källor]
Ångmaskin från Stockholms Auktionsverk
PUB
PUB sålde en ångmaskin under eget namn, 'Pubs ångmaskin'. Maskinen kan ha varit tillverkad av EHÅ-fabriken då den har en hel del gemensamma drag med de maskinerna.
[Källor]
Samlarportalen - Svenska okända Leksaksföretag
Ångmaskin - Egen samling
Clas Ohlson, Insjön
Postorderfirman Clas Ohlson etablerades i Insjön år 1918. Man har haft ångmaskiner i sitt sortiment under en lång tid, och än idag säljs ångmaskiner från Wilesco. Under 1930-talet importerades tyska ångmaskiner från bl.a Doll & Co. Från slutet av 1940-talet till början av 1960-talet hade man ett flertal olika modeller från svenska tillverkare, främst ADE som också var från Insjön. De svenska maskinerna konkurrerades ut av främst Wilesco i början av 1960-talet, vilket även syns på katalogens framsida med en rad Wilesco-maskiner.
[Källor]
Clas Ohlson kataloger - Egen samling
Det företagsamma Insjön - Sammanställd av Hans Hellström
Efterkrigstidens svenska tillverkare, 1945-1960
Efter andra världskrigets slut fanns ett behov av leksaker, och då stora delar av Europa fortfarande låg i ruiner fanns möjligheter för svenska verkstäder att tillverka ångmaskiner för den inhemska marknaden.
ADE, Insjön
Den kanske mest framgångsrika tillverkaren av ångmaskiner var August Danielsson från Insjön i Dalarna med sitt företag ADE. Han hade startat sitt företag redan 1914 med tillverkning av el-produkter och senare också leksaksmotorer. År 1947 börjar han tillverka en ångmaskin som ett par år senare följs av en lokomobil och en traktor, alla baserade på samma ångpanna och maskin. Han hade dessutom ett patent på maskindelen som var av oscillerande typ med fram och backgång. Förutom ångmaskinerna finns också ett tåg som drivs med ånga.
Försäljningen skedde dels i den egna basaren i anslutning till fabriken, men de flesta såldes antagligen via Clas Ohlsson, som också är från Insjön. Även ett annat Insjön-företag, Metallslöjd, sålde ångmaskinerna från ADE. ADE gjorde dessutom en modell för Eskader i Stockholm.
Företaget hade som mest runt 5-6 personer anställda och var verksamt in på 60-talet då det lades ner pga åldersskäl.
Klicka här för att få se mer av ADE's produktion och historia.
[Källor]
Ångmaskiner - Egen samling
Clas Ohlson kataloger - Egen samling
Det företagsamma Insjön - Sammanställd av Hans Hellström
Bröderna Fernström, Stockholm
En rätt okänd tillverkare är Bröderna Fernströms mekaniska verkstad med adress Kungsholmstorg 3-11 i Stockholm. De tillverkade en enkel horisontell maskin med oscillerande cylinder, eldhuset målat i tegelimitation. Maskinen finns med i julannonsen från Nordiska Kompaniet 1946.
[Källor]
Ångmaskin - Egen samling
Annons från Nordiska Kompaniet, Dagens Nyheter 1946-12-08
Telefonkatalog Stockholm 1949, 1952
EHÅ-Fabriken, Tranås
En tillverkare som jag ännu har väldigt lite information om är EHÅ-fabriken från Tranås, grundad av E. Hallén. Han var verksam mellan 1947 och 1955 och tillverkade bl.a ett ångdrivet tåg. Troligt är att han dessutom tillverkade ett antal ångmaskiner som såldes via Clas Ohlsson, Wentzels med flera. Han kan dessutom vara tillverkaren bakom PUBs ångmaskin. Maskinerna är enkelt utförda och är oftast målade i en grön strukturfärg. Jag har ännu inte hittat någon dokumentation som knyter de här ångmaskinerna till EHÅ-fabriken varför de här uppgifterna är osäkra. Enligt uppgift fanns ytterligare en leksakstillverkare verksam i Tranås som kan ha varit tillverkare av ångmaskiner.
[Källor]
Telefonkataloger Tranås - Kungliga Biblioteket
Ångmaskiner - Egen samling
Clas Ohlson kataloger - Egen samling
Lemeco, Hägersten, Örbyhus
Lemeco grundades av Rune Heurlen runt 1946 som Mekano-Leksaker. Man bytte dock namn till Lemeco 1948. De första åren höll man till på Spångavägen i Ängby. 1950 flyttade man till Hägersten där man var kvar till början av 1960-talet för att sedan flytta till Örbyhus i Uppland.
Produktbladet på ångmaskin från 1947, då med namnet Mekano-Leksaker. I katalogen från 1950 finns en ångmaskin och diverse tillbehör i form av enkla verktygsmaskiner,samt elmotorer. Lemeco är annars mest känt för sina bilar och sällskapsspel.
[Källor]
Produktkatalog 1950 - Kungliga Biblioteket
Telefonkataloger Stockholm - Kungliga Biblioteket
Ångmaskin - Egen samling
Machinator, Lidingö
Machinator på Lidingö, var verksamma mellan 1945-52. Maskinerna såldes av bl.a NK, PUB och Swings Sportdepå.
[Källor]
Telefonkataloger Stockholm - Kungliga Biblioteket
Ångmaskin - Egen samling
Swings sportdepå 1949
Annons från Nordiska Kompaniet, Dagens Nyheter 1949-11-25
PAF - Made in Sweden
Troligen verksam under sent 1940-tal och 1950-tal. Förutom maskinen till höger tillverkades även en enkel oscillerande maskin med bas i plåt.
[Källor]
Ångmaskin - Peter Forsberg
Okänd tillverkare #1
En ångmaskin som med stor sannolikhet är svensktillverkad, men jag har inte hittat några referenser till den. En udda detalj är att den inte har någon säkerhetsventil, istället sitter en gängad skruv i skorstenen som används för att fylla på vatten. Den är troligen inget hembygge då jag har två olika examplar av den.
[Källor]
Ångmaskin - Egen samling
Okänd tillverkare #2
Den här ångmaskinen såldes av Clas Ohlsson 1947-48 både som en färdig maskin och som en byggsats. Jag har inte hittat någon ytterligare information om tillverkaren, men den kan mycket väl vara svensk-tillverkad.
[Källor]
Ångmaskin - Egen samling
Okänd tillverkare #3
Den här ångmaskinen såldes av Clas Ohlsson 1950-51 både som en färdig maskin och som en byggsats. Jag har inte hittat någon ytterligare information om tillverkaren, men den kan mycket väl vara svensk-tillverkad.
[Källor]
Ångmaskin - Egen samling
Den sista svenska leksaksångmaskinen?
År 1975 kommer Algas John Ericsson. Mig veterligen har därefter inga försök gjorts med att tillverka leksaksångmaskiner i Sverige. Idag importeras i stort sett alla ångmaskiner från Wilesco i Tyskland och Mamod i England, dessutom finns de mer hobbyartade maskinerna från Stuart i England och Saito i Japan.
Alga
Med en marknad som i stort sett domineras av de två stora tillverkarna, Wilesco och Mamod, försöker sig svenska Alga på att 1975 lansera en egen ångmaskin med namnet efter den stora uppfinnaren John Ericsson. Maskinen är uppbyggd med säkerhet i fokus, och trots en spännande design fick den svårt att konkurrera med de övriga och den slutar tillverkas ett par år senare. Maskinen finns med i Clas Ohlsons katalog från 1977-78 till ett pris av 210 kronor.
Förutom ångmaskinen gjorde man också några tillbehör i form av en slip, en svarv samt en drivlina.
Klicka här för att få se mer om Alga och John Ericsson.
[Källor]
Clas Ohlson katalog 1977-78
Ångmaskin - Egen samling
Inte helt ofarligt
Leksaksångmaskinerna var inte helt ofarliga och det var lätt att skada sig eller orsaka eldsvådor om man inte var uppmärksam. Förutom att man kunde bränna sig på het ånga, råka ut för torrkokning mm fanns såklart brandrisken. Fram till mitten av 1950-talet, då Meta-tabletterna började användas, eldades ångmaskinerna med sprit. Följande urklipp från dagstidningarna visar på ett antal olyckor.
[Källor]
SVenska Dagbladet 1895-01-26
Dagens Nyheter 1923-01-04
Dagens Nyheter 1924-12-23
Dagens Nyheter 1949-05-07
SVenska Dagbladet 1945-03-12