Ernst Plank, grundat 1866 i Nürnberg, Tyskland, var en framstående tillverkare känt för bl.a. sina ångmaskiner, leksaksångbåtar, tåg och mekaniska leksaker. Specialiserade på välgjorda och mekaniskt extravaganta modeller blev företaget en av de första som byggde modell-ångmaskiner.

Den mångsidiga och eleganta leksakslinjen inkluderade bilar, båtar och tåg, med fokus på intrikata mekaniska konstruktioner som turbiner, hetlufts- och ångmaskiner. Ernst Planks modeller kännetecknades av högkvalitativt hantverk och uppmärksamhet på detaljer.

Företagets varumärke, med initialerna 'E.P.' under ett bevingat hjul, visades tydligt på de flesta produkter. Denna karakteristiska symbol, tillsammans med den välkända etiketten på lådorna, gjorde Planks leksaker lätt igenkännliga på marknaden.

Efter att ha överlevt utmaningarna under första världskriget fortsatte Ernst Plank sin verksamhet och anpassade sig till förändrade marknadskrav. År 1930 genomgick fabriken en övergång när den förvärvades av bröderna Schaller. Fokus skiftade mot hemmabio-utrustning och markerade slutet på leksaksproduktionen under Ernst Planks namn.